Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου της Πάρου

 

          

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                    Πάρος, 13 Ιανουαρίου 2023

      ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

         ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                                                              

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου της Πάρου

 

Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση των Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου» μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης πολλαπλασίου αριθμού επισκεπτών στο Αεροδρόμιο της Πάρου. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα και τον γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το αναπτυξιακό αυτό έργο υποδομών της χώρας μας περιλαμβάνει εργασίες που θα εκτελεστούν για την κατασκευή νέου κτηρίου αεροσταθμού και νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου, συνολικής επιφάνειας 12.117 τ.μ., με όλες τις προβλεπόμενες Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και διαχείρισης επιβατικής κίνησης, την αμφίπλευρη επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων συνολικά κατά 400 μέτρα, με τα συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης ζωνών ασφαλείας και επέκτασης φωτοσήμανσης και διαγράμμισης και την αμφίπλευρη κατά πλάτος επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 140 μέτρα.

Επιπλέον, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία θα προχωρήσει σε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας περίπου 47.000 τ.μ., στον οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων, πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, υδραυλικά έργα, οδοφωτισμός κλπ., καθώς και στη σύνδεση του οδικού δικτύου της Πάρου με τον Αερολιμένα. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται, επίσης, η κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και η επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Για την παραπάνω εξέλιξη, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος έκανε τη σχετική δήλωση: «Το αεροδρόμιο του νησιού μας αλλάζει προς το καλύτερο και εκσυγχρονίζεται ολοκληρωτικά! Ένα αίτημα χρόνων γίνεται πράξη μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα αναβάθμισης ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία. Η Πάρος αποκτά έναν αερολιμένα σύγχρονο και λειτουργικό που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια κατοίκους και επισκέπτες. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες με πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον και σεβόμενες το τοπικό μικροκλίμα. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για την Πάρο που θέλουμε και την Πάρο που μας αξίζει. Με σεβασμό στο περιβάλλον μας και τον τόπο μας».