Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την πορεία διεκδίκησης και την αξιοποίηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο

 

                           

          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                     Πάρος, 13 Ιανουαρίου 2021

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             

                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                              

        

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την πορεία διεκδίκησης και την αξιοποίηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο

Μετά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, ο Δήμος Πάρου προέβη άμεσα  σε όλες τις απαραίτητες νομικές και θεσμικές ενέργειες για την αναγνώριση της κυριότητας και την απόδοση του ακινήτου  του χώρου του παλιού αεροδρομίου, που πλέον δεν χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υπ’αρ. 79/2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ασκήθηκε στις 20/09/2018 η υπ’ αρ. 85/2018 αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, το οποίο εν συνεχεία, με την υπ’ αριθμό 57/2020 απόφασή του, την έκανε δεκτή σε πρώτο βαθμό, αναγνωρίζοντας την εγκυρότητα της διαπιστωτικής απόφασης πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης του συμβολαίου με το οποίο η τότε Κοινότητα Παροικίας δώρισε την έκταση για να δημιουργηθεί το αεροδρόμιο Πάρου. Με την ίδια απόφαση, αναγνωρίστηκε ότι κύριος του ακινήτου είναι ο Δήμος Πάρου και διατάχθηκε το Δημόσιο να αποδώσει στον Δήμο Πάρου ολόκληρη την έκταση του παλιού αεροδρομίου Πάρου. Στην απόφαση αυτή, το Δημόσιο άσκησε έφεση, η συζήτηση της οποίας προσδιορίστηκε για την 05/11/2021, οπότε και αναμένεται η εκδίκασή της.

Η Δημοτική Αρχή παραμένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και αναμένει  την τελεσιδικία της αρχικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, με την οποία θα ανοίξει και  ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής προς όφελος του νησιού και των δημοτών.

Στον σχεδιασμό της προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης  με σκοπό τη μελλοντική ανέγερση ενός μικρού νοσοκομείου που εκτός από εξεταστήρια και μονάδες βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας νοσηλείας, θα περιλαμβάνει χειρουργικό τμήμα,  άρτια εξοπλισμένα μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, φαρμακείο, μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης, πτέρυγα επειγόντων περιστατικών και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, στο υπάρχον οικόπεδο εκτάσεως 225.380 τ.μ., προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός σύγχρονου οικισμού που θα περιλαμβάνει εργατικές κατοικίες που θα εξυπηρετήσουν την ανάγκη στέγασης των δημοσίων λειτουργών, μαγαζιά και κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η αναγκαιότητα κατασκευής μίας σύγχρονης μονάδας προνοσοκομειακής περίθαλψης στην Πάρο είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς οι σημερινές δημόσιες υπηρεσίες υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Εξάλλου, το θέμα είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Πάρου, κ. Κωβαίου, με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, καθώς και με τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου  κ. Χρήστο Ροϊλό. Οι τελευταίοι, εξέφρασαν αμφότεροι την πρόθεση της Κυβέρνησης για την κατασκευή ενός σύγχρονου χώρου υγείας που θα ανταποκρίνεται  στις αυξανόμενες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης του νησιού.