ΔΕΚΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ

1

Συσκευάζω τα απορρίμματα σε βιοδιασπόμενους σάκους τους οποίους πρέπει , λίγο πριν την διέλευση του απορριμματοφόρου , να τοποθετώ μέσα στον κάδο που έχει τοποθετήσει ο Δήμος .

2

Για λόγους αισθητικής και της δημόσιας υγείας δεν  τοποθετώ τους πλαστικούς σάκους σκουπιδιών έξω από τους κάδους, μπροστά από ξένη ιδιοκτησία και δεν τους κρεμάω σε δέντρα ή κολώνες.

3

Διαχωρίζω από τα συνήθη απορρίμματα τα χαρτοκιβώτια (ελαχιστοποιώ τον όγκο τους  και  τα περιδένω) και  αυτά που είναι   από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, TETRAPAK , αλουμίνιο και λοιπά  μεταλλικά αντικείμενα  και τα τοποθετώ στους αντίστοιχους  ΜΠΛΕ κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος  για τα ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να περιδέσω την πλαστική σακούλα.

4

Διατηρώ καθαρό το οικόπεδο μου από απορρίμματα και προβαίνω στην  αποψίλωση του οπωσδήποτε πριν από τη θερινή περίοδο για λόγους πυρασφάλειας.

5

Τα υπολείμματα  κηπουρικών εργασιών (κλαδιά, φύλλα, γκαζόν κ.λ.π.) οφείλω να τα απομακρύνω  με δική μου αποκλειστική ευθύνη από τα όρια της ιδιοκτησίας μου και  να τα μεταφέρω στο Χ.Υ.Τ.Α. και όχι δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.

6

Τα μπάζα και τα άλλα αδρανή υλικά που προέρχονται από οικοδομικές εργασίες τα  μεταφέρω επίσης  με δική μου ευθύνη και δαπάνη στο Χ.Υ.Τ.Α..

7

Τον κοινόχρηστο χώρο  που χρησιμοποιώ για την επιχείρηση μου, κατόπιν άδειας,  οφείλω να τον διατηρώ   καθαρό  με δικά μου μέσα . Επίσης οφείλω να διατηρώ καθαρό και ασπρισμένο το πλακόστρωτο έμπροσθεν της οικίας μου ή του καταστήματος μου.

8

Δεν ρυπαίνω το περιβάλλον ρίχνοντας φέιγ – βολάν και δεν επικολλώ  αφίσες  ούτε τοποθετώ αεροπανό στις κολώνες των οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ-ΟΤΕ κ.λ.π.),  στα δένδρα, στους κάδους απορριμμάτων και γενικά στους χώρους που απαγορεύεται η αφισοκόλληση.

9

Δεν παρκάρω το αυτοκίνητο μου δίπλα σε κάδους απορριμμάτων για να μην εμποδίζω  την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και δεν εγκαταλείπω  το παλαιό όχημά μου σε κοινόχρηστο χώρο ή ιδιωτικό χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση  του ιδιοκτήτη του.

10

Απορρίπτω στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και στα ΚΕΠ τις άχρηστες μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τις ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ  ΣΥΣΚΕΥΕΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΟΓΚΩΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ  ( ΕΠΙΠΛΑ – ΣΤΡΩΜΑΤΑ κ.λ.π.) ΚΑΛΩ ΤΟ 1562 ή  ΤΟ 22843-60166 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό Καθαριότητας  ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ΄αριθ. 287/2009 απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου , στον οποίο  προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.-

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ