Παιδικός Σταθμός Παροικιάς

Ο Παιδικός Σταθμός Παροικίας Δήμου Πάρου, ιδρύθηκε το 1979, μεταβιβάσθη στο Δήμο Πάρου το 2000 και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Βρίσκεται επι της οδού Παροικίας Λευκών-Νάουσας και στεγάζεται σε κτίριο 200 τ.μ με αύλειο χώρο 700 τ.μ για τις κινητικές δραστηριότητες νηπίων. 

Ο Π.Σ ( δυναμικότητας 60 νηπίων ) σκοπό έχει την ενιαία προσχολική αγωγή,την εξυπηρέτηση εργαζομένων γονέων,την ημερήσια διατροφή και φροντίδα των φιλοξενούμενων παιδιών,τηρώντας τους κανόνες υγιεινής & ασφάλειας.

Διοικείται απο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο,τα μέλη του οποίου ορίζονται απο τοΔημ.Συμβούλιο. 
Διοικητικό Συμβούλιο

  1. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΩ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  2. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  3. ΙΟΡΔΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  4. ΝΤΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑ
  5. ΤΖΕΡΝΙΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ:


-Ο ανωτέρω σταθμός λειτουργεί απο 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 31ης Ιουλίου του επόμενου έτους,επι πέντε ημέρες δηλ.απο Δευτέρα εως Παρασκευή.Το ωράριο λειτουργίας του αρχίζει στις 7.00 το πρωί και λήγει στις 16.00 το απόγευμα.
-Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με απόφαση του Δ.Σ το α΄15μερο Ιουλίου και γίνονται δεκτά παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται και έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη(τηνπερίοδο εγγραφών), εως την ηλικία εγγραφής τους στο Δημοτικό σχολείο.
- Το Δ.Σ μπορεί να επιβάλλει μηνιαία οικονομική εισφορά (τροφεία),ανάλογη της οικονομικής δυνατότητας των οικογενειών των φιλοξενούμενων παιδιών.
-Η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών αποτελεί υποχρέωση του Π.Σ και ενεργείται απο Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Πάρου μια φορά το μήνα.
-Επίσης μια φορά το μήνα επισκέπτεται τον Π.Σ ψυχολόγος που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων.
-Ο Π.Σ συγκροτείται στα εξής δύο τμήματα:
α)Τμήμα νηπίων απο 2,5 ετών εως 4 ετών.
β)Τμήμα νηπίων απο 4 ετών ως της εγγραφής τους στο νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό.
Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης, που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας, με γωνίες δραστηριοτήτων (βιβλιοθήκης, μεταμφίεσης κ.α),οργάνωση παιδικών εργαστηρίων(ζωγραφικής,ρυθμικής,θεατρικού παιχνιδιού κ.α), ειδικών προγραμμάτων
( κυκλοφοριακή αγωγή κ.α).
Στον Π.Σ λειτουργεί τμήμα Δανειστικής βιβλιοθήκης.
-Διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά τα Χριστούγεννα, τις
Απόκριες, και για τη λήξη του σχολικού έτους.
-Στα παιδιά παρέχεται τροφή, που παρασκευάζεται στο μαγειρείο του Π.Σ, και λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για χορήγηση νωπών φρούτων,λαχανικών,κρέατος,ψαριών.
Με την συνεργασία του προσωπικού,του Δ.Σ του Π.Σ ,του Δήμου Πάρου (μέσω του οποίου, εως τώρα, έχει πραγματοποιηθεί εφαρμογή μουσικοκινητικού προγράμματος Orff,πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού κ.ά) και με την εποικοδομητική παρουσία των γονέων, μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σταθμού, διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Παροικίας Δήμου Πάρου.