Ο Δήμος Πάρου ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Πάρου.

 
                          
          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Πάρος, 18 Μαρτίου 2020
               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             
                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                               
        
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Δήμος Πάρου ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Πάρου.
 
Αρχικά, αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα της λειτουργίας του Σφαγείου για τους κατοίκους Πάρου και Αντίπαρου, πάντα με σεβασμό στη δημόσια υγεία και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν, ότι βρισκόμαστε εν μέσω έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μία εξέλιξη η οποία αλλάζει αναπόφευκτα την καθημερινότητα όλων μας, αναπροσαρμόζει προγραμματισμούς και επιβάλλει αναθεώρηση στόχων και προτεραιοτήτων, με κυριότερη την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών.
 Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου για το ζήτημα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:
  • Η σωστή και χρηστή οικονομική διαχείριση, η οποία διατηρεί τον Δήμο Πάρου οικονομικά εύρωστο και λειτουργικό, μας έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να προχωρήσουμε στη μείωση των δημοτικών τελών και τη συνολική εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας του Σφαγείου.
  • Περαιτέρω, υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, με σκοπό την υλοποίηση μίας σειράς ενεργειών με ίδια μέσα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Σφαγείου.
  • Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου, με συγκεκριμένο πλαίσιο διορθωτικών δράσεων και αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.
  • Μερικά από τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στον φετινό Προϋπολογισμό του Δήμου Πάρου, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε και να υπενθυμίσουμε, ότι ο Δήμος Πάρου δεν έχει αρμοδιότητα για την απόφαση ή μη σχετικά με το κλείσιμο του Δημοτικού Σφαγείου. Η απόφαση αυτή είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του επικεφαλής της.
 
 
 
 
 
 
 
Αυτό όμως που μπορεί και έχει χρέος να πράξει ο Δήμος από την πλευρά του, είναι να διασφαλίζει ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της Δημόσιας  Υγείας κατά τη λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου, πολύ περισσότερο τώρα, εν μέσω της δίνης του κορωνοϊού. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητήσαμε ενημέρωση και διαβεβαίωση από τους αρμόδιους φορείς, ότι δεν υφίσταται κανενός είδους κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.
Με βάση τα παραπάνω, λάβαμε επίσημα τη σχετική διαβεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας καθώς και ότι δεν συστήνεται η διακοπή λειτουργίας του Σφαγείου για τους λόγους αυτούς.
Ενόψει όλων αυτών και με δεδομένο ότι οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν, και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι σφαγές αμνοεριφίων, αποφασίσαμε να εξετάσουμε συνολικά το ζήτημα και όλες τις παραμέτρους του, κατά τη διάρκεια προσεχούς σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων της Πάρου, για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου και την προστασία των κατοίκων, μακριά από άγονες αψιμαχίες και κραυγές. Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης και της συνεργασίας.