Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα: «H Πάρος και οι Αποικίες της»

 

                         Coat of arms of Greece.svg  

          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       Πάρος, 15 Ιουνίου 2015

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                              

                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα: «H Πάρος και οι Αποικίες της»

 

Με εξαιρετική  επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα: «H Πάρος και οι Αποικίες της», το οποίο διεξήχθη από 11 έως 14 Ιουνίου στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικία, με διοργανωτές τον Δήμο Πάρου, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και τον Π.Σ. «Αρχίλοχος».

Η πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα θεματολoγία, η συντονισμένη δράση της Οργανωτικής Επιτροπής και φυσικά η μεγάλη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας του Συνεδρίου.

 Σημαντικό και άξιο μνείας γεγονός αποτελούν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά της μητρόπολης Πάρου και κροατικά της αποικίας Φάρου, ως ιστορική ανά τους αιώνες μαρτυρία του γεγονότος της ίδρυσης της αποικίας των Παρίων στην Αδριατική, με αφορμή την συμπλήρωση φέτος των 2400 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας της Φάρου. Η στήλη έχει τοποθετηθεί στην πλατεία έμπροσθεν του Ιερού Ναού της Εκατονταπυλιανής.

Οι σύνεδροι κατά την παραμονή τους στο νησί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως τα αρχαία λατομεία, το γεωμετρικό νεκροταφείο, το Ασκληπιείο κ.α. και να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Πάρου.

Ο Δήμαρχος Πάρου δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος και συγκινημένος που μια τόσο σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο νησί μας. Η Πάρος είναι ένας τόπος με λαμπρή και μακραίωνη ιστορία, την οποία εμείς οι Παριανοί πρέπει να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, ιδιαίτερα τον Πρέσβη της Κροατίας και τον Δήμαρχο του Stari Grad, και φυσικά όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου».