Έγκριση Νέων Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων επέκτασης και για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων έργων στην ΕΕΛ Μάρπησας.

             Coat of arms of Greece.svg  
          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Πάρος, 5 Απριλίου 2019
               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             
                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                               
        
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Έγκριση Νέων Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων επέκτασης και για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων έργων που αφορούν στη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων στην ΕΕΛ Μάρπησας που βρίσκεται στη θέση Καμινάκι του Δήμου Πάρου».
 
Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εγκρίθηκαν οι νέοι Περιβαλλοντικού Όροι για τη κατασκευή συμπληρωματικών έργων επέκτασης και για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων έργων που αφορούν στη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων στην ΕΕΛ Μάρπησσας που βρίσκεται στη θέση Καμινάκι του Δήμου Πάρου.
 
Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας. Η εγκατάσταση είχε αρχικά σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση της Δ.Κ. Μάρπησσας και συγκεκριμένα για τους οικισμούς Μάρπησσα, Πίσω Λιβάδι, Λογαρά και Πούντα.
 
Τα νέα έργα αφορούν τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων των οικισμών Λευκών και Κώστου, προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Μάρπησσας, την επέκταση και αναβάθμιση της ΕΕΛ αυτής, καθώς και τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα.
 
Η υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας, για την οποία απαιτείται επέκταση, βρίσκεται 1,5 km από το κέντρο της Μάρπησσας σε γήπεδο έκτασης περίπου 4,5 στρεμμάτων. Η προτεινόμενη επέκταση της ΕΕΛ γίνεται σε όμορο οικόπεδο της υφιστάμενης εγκατάστασης. Το σύνολο της έκτασης που καταλαμβάνεται από τα έργα επεξεργασίας είναι συνολικά 9,5 στρέμματα (4,6 στρέμματα η υφιστάμενη εγκατάσταση και 4,9 στρέμματα το όμορο οικόπεδο της επέκτασης).
 
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων αποτελεί  πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού έργου περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα οδηγήσει στην επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος στις Λεύκες και στον Κώστο.
 
Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις, προχωρούμε, συνεχίζουμε, κερδίζουμε τον χαμένο χρόνο και θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης έργα πνοής, αναβάθμισης και βελτίωσης του νησιού μας».