Ακόμα ένα ορόσημο στην πορεία για το Νέο Αεροδρόμιο Δημοσιεύθηκε η διακήρυξη για το έργο

                        
          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Πάρος, 27 Μαΐου 2021
               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             
                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ακόμα ένα ορόσημο στην πορεία για το Νέο Αεροδρόμιο
Δημοσιεύθηκε η διακήρυξη για το έργο
 
 
Δημοσιεύτηκε χθες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου για το έργο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ», εκτιμώμενης αξίας πλέον των 46 εκ. ευρώ.
 
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο κατά 7% και από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 93%.
Με την ολοκλήρωση του το νησί της Πάρου θα διαθέτει ένα αναβαθμισμένο και ασφαλές διεθνές αεροδρόμιο, με σύγχρονες αεροδρομιακές υποδομές, καθιστώντας την Πάρο κόμβο εισόδου επισκεπτών στη χώρα.
Τα οφέλη για το νησί της Πάρου και τους κατοίκους του είναι πολλαπλά. Η δημιουργία ενός αεροδρομίου αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο: νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για καινούριες προσοδοφόρες επενδύσεις, τόνωση του τουρισμού είναι μερικά μόνο από τα οικονομικά οφέλη που κομίζει το νέο αεροδρόμιο. Αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Παριανών η συμβολή θεωρείται σημαντική αφού βελτιώνεται η προσβασιμότητα σε προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας και αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας.
 
 
 
Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει τα εξής τρία (3) κύρια υποέργα:
 
Α. Κατασκευή όλης της απαραίτητης υποδομής για την παροχή των αεροναυτικών υπηρεσιών, δηλαδή:
  • Νέος Τερματικός Σταθμός 12 χιλ. τ.μ. εφοδιασμένος με τα απαραίτητα συστήματα διαχείρισης αποσκευών, οπτικών αγγελιών πτήσεων, κ.ά.
  • Φυλάκιο ασφαλείας
  • Μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων
  • Δημιουργία εσωτερικού οδικού δικτύου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
  • Επέκταση χώρου στάθμευσης αεροσκαφών
  • Επέκταση του διαδρόμου απογείωσης σε ~1.800μ.
 
Β. Κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου και Πυροσβεστικού Σταθμού 563 τ.μ.
Γ. Κατασκευή εμπορικού πάρκου, δηλ. χώρου για κατάστημα αφορολόγητων ειδών, κυλικείο, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλων υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς και χώρος στάθμευσης για ΙΧ, ενοικιαζόμενα, λεωφορεία και ταξί.
 
Επόμενο ορόσημο για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου είναι η 5η Ιουλίου 2021, οπότε και θα αποσφραγισθούν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων που θα έχουν κατατεθεί έως νωρίτερα την ίδια ημέρα.
 
Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, σε δήλωσή του τόνισε: «Με γεμίζει περηφάνεια και αισιοδοξία η προοπτική ολοκλήρωσης του έργου του αεροδρομίου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό για το νησί έργο, διακαής πόθος όλων των Παριανών επί δεκαετίες, το οποίο εκτός του ότι θα αναβαθμίσει πλήρως την ταξιδιωτική εμπειρία, θα οδηγήσει την Πάρο σε μία νέα εποχή με γνώμονα βέβαια πάντα τη διατήρηση της μοναδικής κυκλαδικής ομορφιάς και του πολιτισμού μας
 
 
 
Πληροφορίες και ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης παρέχονται στον ιστοχώρο www.promitheus.gov.gr, στην κατηγορία «Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί» και σε αυτόν της αναθέτουσας αρχής www.ggde.gr