Multimedia Image

Βοήθεια στο Σπίτι

Ο Δήμος Πάρου και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή με προσωρινά προβλήματα υγείας, που είναι περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν κινδύνους απομόνωσης και απομάκρυνσης από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον καθώς και χαμηλό επίπεδο ποιότητας ζωής οι ίδιοι και το οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, υλοποιούν από το Σεπτέμβριο του 2002 με συγχρηματοδότηση κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από το Ελληνικό Δημόσιο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε έπειτα από την ένταξη της Δημοτικής Επιχείρησης στο Μέτρο 4.2 «Υπηρεσίες Φροντίδας για την προώθηση ίσων ευκαιριών» του Π.Ε.Π Νοτίου Αιγαίου 2002-2006.Σχηματίστηκε μία ομάδα, η οποία αποτελείται από Ψυχολόγο Π.Ε, με χρέη και υπευθύνου της δομής, Νοσηλεύτρια Δ.Ε και δύο οικογενειακές Βοηθούς Υ.Ε, σύνολο 4 άτομα. Στο πρόγραμμα έχει παραχωρηθεί και πολυμορφικό αυτοκίνητο από το Υπουργείο Υγείας για τις μετακινήσεις εντός του δήμου.

Προσφέρει υπηρεσίες που εξασφαλίζουν σωματική και ψυχική υγεία, επιβίωση, ποιότητα ζωής. Ειδικότερα:

Νοσηλευτική Φροντίδα, με εκτέλεση νοσηλευτικών πράξεων, όπως περιποίηση πληγών, κατακλίσεων, τραυμάτων, ενεσοθεραπείες, εμβολιασμούς, τήρηση φαρμακευτικής αγωγής, ατομική υγιεινή, αγωγή υγείας, κ.α Οικογενειακή Βοήθεια, με καθαριότητα οικίας, εξωτερικές εργασίες, προετοιμασία φαγητού, συντροφιά, συνοδεία, βοήθεια στην ατομική υγιεινή, κ.α

Ψυχολογική και Κοινωνική Στήριξη, με ψυχοσυναισθηματική στήριξη, συμβουλευτική οικογένειας και ατόμου

Ενημέρωση, Παροχή πληροφοριών και Διασυνδετική με φορείς και υπηρεσίες και διεκπεραίωση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων

Δανειστικό Τμήμα Βοηθημάτων και Λοιπών Υποστηρικτικών Μέσων για τον ασθενή, τον ηλικιωμένο και το άτομο με αναπηρία (αναπηρικά αμαξίδια, στρώματα κατάκλισης, περιπατητήρες κ.α).

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έως και το Φεβρουάριο του 2006 έχει εξυπηρετήσει 234 άτομα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, εντός των οικισμών αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο μέσος όρος των εξυπηρετούμενων ατόμων ανέρχεται στα 80 άτομα ανά μήνα με αυξητικές τάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εξυπηρετουμένων ατόμων και για το λόγο αυτό εφαρμόζεται ένα ευέλικτο πρόγραμμα επισκέψεων που επιτρέπει τόσο τη μετακίνηση σε διαφορετικές περιοχές του δήμου καθημερινώς, επισκέψεις σε καθημερινή βάση αλλά και διαθεσιμότητα για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών.

Το πρόγραμμα συνεργάζεται με το Κ.Η.Φ.Η για το πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων επωφελούμενων του προγράμματος οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή εντός της οικίας τους και δεν είναι σε θέση να την πράξουν οι ίδιοι, με το Εκκλησιαστικό και Δημοτικό Ίδρυμα «Αγία Θεοκτίστη» για τη διανομή φαγητού σε δημότες που έχουν ανάγκη, με το Γραφείο Υγείας Πρόνοιας του Επαρχείου Πάρου για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα που απευθύνονται στην κοινωνική λειτουργό, με το Κέντρο Υγείας Πάρου με τη συγκέντρωση και παράδοση φαρμακευτικών σκευασμάτων και υγειονομικού υλικού που δεν χρησιμοποιείται πια από τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένας από τους τρόπους απόδειξης του κοινωνικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού προσώπου του δήμου.Στόχος μας η όσο το δυνατόν προσφορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ιδίων και των συγγενών του.: Δημαρχείο Πάρου, Παροικία. Τ.Κ 844 00
: 2284024862
Fax: 2284024862

Μήνυμα Δημάρχου

Συνεδριάσεις ΔΣ

newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

»
Χάρτες της ΠάρουΚαταχώρηση στον Τουριστικό & Επαγγελματικό Οδηγό του site