Ψήφισμα Δημοτικών συμβουλίων Πάρου Αντιπάρου .

 


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σήμερα 25η Μαΐου 2011 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου, Αντιπάρου και των φορέων των νησιών για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από αυτό.
Γενική ήταν η διαπίστωση από την εισήγηση των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των παρεβρεθέντων ότι η κατάσταση στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον Ιανουάριο, καθημερινά επιδεινώνεται. Και τούτο γιατί οι αποχωρήσαντες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν έχουν αντικατασταθεί. Έτσι στις προβλεπόμενες 15 θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αρ. πρ. Υ3α/ΓΠ 91247/08 της 28-8-2009, που απέχει κατά πολύ από τον διεκδικούμενο οργανισμό που ομόφωνα είχε ψηφιστεί από το Α΄ Π.Ε.Σ.Υ. Ν. Αιγαίου το Μάιο του 2003, (αρ. πρ. Δ3.1/οικ. 3547/14-9-2004), οργανισμό προοπτικής του Νοσοκομείου Πάρου, σήμερα είναι καλυμμένες μόνο 8 συν μία παθολόγο που είναι σε εκπαιδευτική άδεια και 4 αφορούν εργαστηριακές ειδικότητες και οδοντιάτρους. Υπηρετούν ακόμη 5 αγροτικοί γιατροί έναντι 9 θέσεων και υπάρχουν κενά επίσης στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στην υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τα αναφερθέντα στην με αρ. πρ. 15/14131, της 25-5-2011 επιστολή του υποδιοικητή της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. προς το Δήμαρχο Πάρου, κρίνονται εκ του αποτελέσματος επιεικώς άνευ ουσίας, αφού τα προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια, γιατρούς που δεν αποδέχονται διορισμούς χάρη στον ανεπίτρεπτο αναχρονιστικό και χρονοβόρο νόμο των προσλήψεων, ή παραιτούνται χωρίς καμία επίπτωση, ή αποσπώνται για τετραήμερες «διακοπές» το Πάσχα, την ώρα που τα παιδιά της Πάρου είναι ίσως τα μόνα παιδιά της επικράτειας, που δεν έχουν εμβολιαστεί με αντιφυματικό και τα άλλα υποχρεωτικά εμβόλια και δεν έχει ελεγχθεί η υγεία τους στα σχολεία όπως ο νόμος ορίζει και άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Με τέτοιες λογικές, οι επιδημιολογικοί δείκτες, ένα κατακτημένο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, θα παλινδρομήσουν σε κατοχικά επίπεδα.
Στην επιστολή του κ. Ζώτου αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία, κάλυψης των νησιών με επικουρικούς γιατρούς. Αναρωτιόμαστε ο θεσμός του επικουρικού γιατρού έγινε για να καλύψει ανάγκες αστικών περιοχών ή άγονες περιοχές και κύρια τα νησιά; Και δεν καταλαβαίνουμε βέβαια την αναγκαιότητα της προκήρυξης δεύτερης θέσεως βιοπαθολόγου όταν εκκρεμούν θέσεις ζωτικές παιδιάτρων, παθολόγου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου.
Στην επιστολή τέλος γίνεται αναφορά στη δυσλειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω επίδρασης εξωγενών παραγόντων κ.λ.π. και έμμεσα «κατηγορούνται» οι δημοτικές αρχές, τα κυβερνεία δηλαδή των νησιών, για εμπλοκή στο πρόβλημα. Θυμίζουμε εδώ, ότι το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι το μοναδικό κέντρο υγείας στη χώρα που κτίστηκε με χρήματα Παριανού ευεργέτη, στηρίχτηκε από το Βελέντζειο Ίδρυμα και στην πορεία του είχε θαυμαστά αποτελέσματα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων και κυρίως των Παριανών που δεν λογάριαζαν ωράρια, αργίες και κόπους.

 

 

Οι Δημοτικές Αρχές Πάρου, Αντιπάρου και οι φορείς των  νησιών μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, γιατί ενώ βιώνουν αβάσταχτα την οικονομική κρίση, γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας των νησιών είναι απόλυτα ανταποδοτικές, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός καλείται να λύσει μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της χώρας. Άλλωστε το ποσοστό των χρημάτων του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τις ανάγκες των κέντρων υγείας είναι πολύ μικρό.
ΖΗΤΑΜΕ
 Την κατεπείγουσα κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάρου από τώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με αποσπάσεις γιατρών ειδικοτήτων από το Ι.Κ.Α. ή άλλους υγειονομικούς φορείς μη εξαιρουμένων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και των κενών θέσεων αγροτικών ιατρών με παράκαμψη των αγκυλωτικών διαδικασιών.
 Την επείγουσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πλήρωσης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και την κανονική τους προκήρυξη, εναρμονισμένο πλήρως με τις ανάγκες της νησιωτικότητας και τις επιταγές του συντάγματος, παράλληλα με την προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών.
AΠΑΙΤΟΥΜΕ
 Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας.
 Την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό διάσωσης στις σημερινές πληθυσμιακές συνθήκες.
 Την ύπαρξη ενός σύγχρονου φορέα διακομιδών από αέρα και θάλασσα.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕ
Κάθε σκέψη υποβάθμισης ή κατάργησης του Κέντρου Υγείας Πάρου και δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι δυναμικά σε κάθε απόπειρα εφαρμογής τέτοιας πολιτικής.
Η Παριανή και Αντιπαριώτικη κοινωνία, όπως και στο παρελθόν θα αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ και να ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!
                                                                                                  
    Ο Δήμαρχος Πάρου                                             Ο Δήμαρχος Αντιπάρου

 

Χρήστος Βλαχογιάννης                                             Ιωάννης Λεβεντάκης