Συνάντηση Εργασίας για την "Ανάπτυξη Τουρισμού Κρουαζιέρας στην Πάρο και Δημιουργία Θαλάσσιων και Χερσαίων Εγκαταστάσεων Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Κρουαζιεροπλοίων"

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Θέμα: Συνάντηση Εργασίας για την "Ανάπτυξη Τουρισμού Κρουαζιέρας στην Πάρο και Δημιουργία Θαλάσσιων και Χερσαίων Εγκαταστάσεων Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Κρουαζιεροπλοίων"

 

 

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου κ. Σταύρου Καραχάλιου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, με θέμα: "Ανάπτυξη Τουρισμού Κρουαζιέρας στην Πάρο και Δημιουργία Θαλάσσιων και Χερσαίων Εγκαταστάσεων Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Κρουαζιεροπλοίων".

Τα θέματα της συνάντησης, σύμφωνα και με τη σχετική πρόσκληση που εστάλη από το Δήμο Πάρου (αρ. πρωτ. 15363/14.10.2015) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), και προς τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, ήταν τα εξής:

 

1ο Ενημέρωση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) και του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. επί των ενεργειών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου για τη δημιουργία πλωτού αγκυροβολίου για την υποδοχή και εξυπηρέτηση Κρουαζιεροπλοίων μεγάλης χωρητικότητας στην Πάρο, και ανταλλαγή απόψεων / συζήτηση επί εναλλακτικών προτάσεων.

 

2ο Προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης αγκυροβολίου κρουαζιεροπλοίων / Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα για την τελική επιλογή.

 

3ο Θέματα λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και παροχής υπηρεσιών στα σκάφη και τους επιβάτες.

 

4ο Προτεινόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες (marketing, επικοινωνίας κλπ.) για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Πάρο.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός του Δημάρχου Πάρου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου:

·        Εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Καθ. κ. Κων/νος Μουτζούρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ρ.Α.Λ., τ. Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής του τ. Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου.

·        Εκ μέρους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θεόδωρος Κόντες.

·        Εκ μέρους του Ε.Μ.Π., ο Καθ. κ. Κων/νος Μουτζούρης, τ. Πρύτανης του Ε.Μ.Π και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, η Επίκ. Καθηγήτρια κα Βασιλική Τσουκαλά, και δέκα (10) μεταπτυχιακοί φοιτητές του Διατμηματικού - Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων”, Κατεύθυνση: Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης.

·        Ο Μελετητής Λιμενολόγος Πολ. Μηχανικός κ. Νικόλαος Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ως εκπρόσωπος της κας Δανάης Σοφιαδέλη, Συμβούλου εκπόνησης της Μελέτης “Συνθήκες Λιμενικής Κυκλοφορίας και Ελλιμενισμού Κρουαζιεροπλοίων σε Πλωτό Αγκυροβόλιο στον Όρμο Παροικίας Νήσου Πάρου”.

·        Ο Μελετητής Λιμενολόγος Πολ. Μηχανικός κ. Ελευθέριος Ρουχωτάς, Σύμβουλος εκπόνησης του “Προγραμματικού Σχεδίου των Θαλάσσιων και Χερσαίων Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Κρουαζιεροπλοίου στον Όρμο Νάουσας και Σκαφών Αναψυχής στον Όρμο Αγ. Ιωάννου Δέτη Νήσου Πάρου”.

·        Εκ μέρους της Δημοτικής Επιχείρησης “Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Α.Ε.”, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ελισάβετ Παπαζώη.

·        Εκ μέρους της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος.

·        Εκ μέρους της Επιτροπής Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Μαλαματένιος,

·        Εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου Πάρου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κα Ασημίνα Κούτλα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης & Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννης Ραγκούσης, και ο κ. Νικηφόρος Κυπραίος, Δρ. Λιμενολόγος Πολιτικός Μηχανικός - Ακτομηχανικός.

·        Εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου Πάρου (Ν.Ο.Π.) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελευθέριος Πώλος.

·        Εκ μέρους του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων, ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος και ο κ. Ιωάννης Μπιζάς.

·        Εκ μέρους του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου - Αντιπάρου (Συ.Δι.Σ.Α.Π.Α.) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πάρου και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Πάρου.

·        Εκ μέρους του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, ο Διοικητής κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος.

·        Εκ μέρους του Λιμεναρχείου Πάρου, ο κ. Νικόλαος Τσαντουλής, ως εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Πάρου κ. Αντωνίου Ραγκούση.

·        Ο κ. Κων/νος Πατέλης, Υπεύθυνος Ασφάλειας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Πάρου – Αντιπάρου.

·        Εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, και αρκετοί πολίτες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Δημαρχείο, έγινε επίσκεψη για αναγνώριση των προτεινόμενων θέσεων εγκατάστασης του αγκυροβολίου κρουαζιεροπλοίων στον Όρμο Παροικιάς (περιοχή Μαρτσέλο - Αγ. Φωκά), και στον Όρμο Νάουσας με κατάληξη στην περιοχή Αγ. Ιωάννου Δέτη, όπου οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και το μουσείο του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου Α.Ε. από την Πρόεδρο κα Ελισάβετ Παπαζώη και τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Κουλιανό.

 

Η συνάντηση εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες ως απολύτως επιτυχής, δεδομένου ότι αναπτύχθηκε ευρύτατος και γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και τεκμηριωμένες θέσεις σε όλους τους τομείς του θέματος, δεδομένου ότι οι προσκεκλημένοι κάλυψαν συνολικά το αντικείμενο σε ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τεχνικό επίπεδο.

 

Τα συμπεράσματα της συνάντησης συνοψίζονται στα εξής σημεία:

·        Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας στην Πάρο πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, διότι αναμφίβολα η κρουαζιεροπλοΐα αποτελεί μία από τις δυναμικότερες και επιλεκτικότερες μορφές σύγχρονου τουρισμού, και οι προοπτικές για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Πάρου ως προορισμού είναι θετικές.

·        Οι συνέπειες από την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας θα είναι θετικές για το τοπικό εισόδημα, και αυτό μπορεί να ενισχυθεί με δράσεις προβολής των πλεονεκτημάτων του νησιού (φυσικό, οικιστικό, αρχιτεκτονικό περιβάλλον, μνημεία ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς κλπ.) και παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (εκδρομές, ξεναγήσεις, εναλλακτικές δραστηριότητες, ανάδειξη τοπικών προϊόντων).

·        Ο καθορισμός των ποσοτικών παραμέτρων υποδοχής και εξυπηρέτησης σε επιχειρησιακό επίπεδο (αριθμός επιβατών, χωρητικότητα πλοίων, αριθμός προσεγγίσεων) πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του χώρου, των οικισμών και της τοπικής αγοράς.

·        Σε πρώτη φάση η έμφαση προτείνεται να δοθεί στην αξιοποίηση του ανατολικού κρηπιδώματος της κεντρικής προβλήτας του Λιμένα Παροικιάς για εξυπηρέτηση μικρών κρουαζιεροπλοίων (μήκους μέχρι 90μ.), και στη δημιουργία πλωτού αγκυροβολίου κρουαζιεροπλοίων (μήκους μέχρι 200μ.) με ναύδετα στον Όρμο Παροικιάς, με χερσαία υποδοχή των επιβατών σε χώρο που θα διαμορφωθεί καταλλήλως στις υφιστάμενες χερσαίες λιμενικές εγκαταστάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται να εξεταστεί εκ νέου η απομάκρυνση των υφιστάμενων υφάλων που εμποδίζουν τον ασφαλή και ευχερή είσπλου και απόπλου των μεγαλύτερων πλοίων στο αγκυροβόλιο.

·        Σε επόμενη φάση προτείνεται να εξεταστεί / μελετηθεί η τοποθέτηση στον Όρμο Νάουσας ενός -δεύτερου- πλωτού αγκυροβολίου κρουαζιεροπλοίων, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί και σκάφη μεγάλης χωρητικότητας (ενδεικτικό μήκος: 250μ.).

·        Η εκπόνηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Παροικιάς, η οποία είναι σε τελική φάση ανάθεσης, πρέπει σύντομα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι σε αυτή προβλέπεται να μελετηθεί η χωροθέτηση και ο προκαταρτικός σχεδιασμός των θαλάσσιων ή / και χερσαίων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης πλοίων και επισκεπτών κρουαζιέρας.

·        Η συμμετοχή του Δήμου Πάρου σε διεθνείς εξειδικευμένες εκθέσεις τουρισμού κρουαζιέρας είναι αναγκαία για την προβολή του νησιού ως νέου προορισμού και την προώθηση του προσφερόμενου στο νησί τουριστικού προϊόντος.

·        Οι δαπάνες σχεδιασμού και υλοποίησης των απαιτούμενων τεχνικών έργων για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων θα προέλθουν από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου, δεδομένου ότι η οικονομική απόδοση χρήσης και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων αυτών δεν φαίνεται να είναι ελκυστική για την ανάληψη των δαπανών αυτών από ιδιώτες.

·        Απαιτείται αναβάθμιση και πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας των εγκαταστάσεων ελλιμενισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς κώδικα ISPS, κατά τρόπο που θα εξυπηρετούνται και οι επιβάτες κρουαζιέρας, κατά την αποβίβασή τους με λέμβους (tenders) από τα αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια.

·        Η αρωγή προς το Δήμο Πάρου από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας και γενικότερα από τους επιχειρηματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο μπορεί να θεωρείται δεδομένη, και θα αξιοποιηθεί στην πορεία υλοποίησης που θα ακολουθήσει.

Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής ο Δήμος Πάρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου έθεσε στον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ρ.Α.Λ. κ. Κ. Μουτζούρη και άλλα θέματα που αφορούν την επέκταση / αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων της Πάρου, όπως την προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών στο Λιμάνι Παροικιάς για την αύξηση των θέσεων πρόσδεσης σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται αρόδο στον όρμο, την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης των όρων δόμησης στη χερσαία ζώνη του λιμένα, την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αμπελά κλπ.

 

Την επόμενη ημέρα της συνάντησης, 1η Νοεμβρίου 2015, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ε.Μ.Π., συνοδεία της Επίκ. Καθηγήτριας κας Β. Τσουκαλά, ενημερώθηκαν από τον Λιμενολόγο Μηχανικό κ. Νικηφ. Κυπραίο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την παράκτια διάβρωση σε περιοχές της Πάρου. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή επισκέφθηκε τις παραλίες Αμπελά, Νταμουλή, Δρυού και Γερμανικών Παροικιάς, όπου τα φαινόμενα διάβρωσης εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα έντονα και συζήτησε μέτρα αντιμετώπισης. Επίσης επισκέφθηκε τα αλιευτικά καταφύγια του νησιού (Νάουσα, Αμπελάς, Πίσω Λιβάδι, Αλυκή), όπου έγινε τεχνική ενημέρωση για τα προγραμματιζόμενα έργα. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των μεταπτυχιακών φοιτητών για εκπόνηση διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών με αντικείμενα θέματα της επίσκεψης αυτής. Τέλος, η ομάδα επισκέφθηκε τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Παροικιάς, όπου έγινε παρουσίαση και τεχνική ενημέρωση από τη Χημικό της Δ.Ε.Υ.Α.Π. κα Μαρία Μαύρη.

 

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και προς τον συμπατριώτη μας Διευθυντή του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας κ. Αναστάσιο Καβάλη, Υποναύαρχο ε.α., για την ουσιαστική υποστήριξή του στην διοργάνωση της συνάντησης εργασίας και τη γενικότερη συμβολή του στην επιτυχή προώθηση του θέματος.

 

 

 

Πάρος, 3 Νοεμβρίου 2015

 

 

 

 



__________ Information from ESET Endpoint Security, version of virus signature database 12506 (20151103) __________

The message was checked by ESET Endpoint Security.

http://www.eset.com